GHID PRACTIC PENTRU PRODUCTIE

Image

Episodul1:

“LEUSTEANUL SI MANAGEMENTUL”

M-am tot intrebat: de ce noi, romanii, punem leustean in diverse mancaruri? Dupa o munca de cercetare superficiala (a se intelege net) am citit urmatoarele:

LEUSTEANUL are diferite efecte benefice asupra organismului, elimina toxinele, deci acele “chestii” care incetoseaza “vederea de ansamblu a organismului”, topeste grasimile,  acele “scarbe mici care iti micsoreaza hainele din sifoner”….

Si este doar o planta, considerata de unii puternic mirositoare sau tamaduitoare…

Daca te gandesti ca intr-un linie de productie sunt diverse ”chestiuni” care impiedica cresterea productivitatii, cum ar fi  “grasimile” in exces (a se citi stocuri) sau “toxine” multimple (a se citi defecte), care dau batai de cap echipei din productie (mai ales cand se cauta justificari), atunci ar trebui ca managerii din productie sa cumpere ceva  “leustean” care sa-l ajute sa reduca “grasimile” sau sa elimine “toxinele” dintr-o linie de fabricatie!

Sa nu-mi spuneti ca aveti zero  defecte pe linia de fabricatie! Nu cred ca nivelul de calitate al materiilor prime si materiale nu va genereaza batai de cap, macar un pic acolo…

Daca ar fi asa, cu zero defecte,  situatia este suspect de buna …..

Care ar fi acel “leustean”, balsamul care ar vindeca ranile din productie?

Sunt multiple leacuri, dar astazi ma gandesc la unul la indemana oricui: un instrument simplu, usor de implementat si manevrat, Diagrama Cauza-Efect. Folosit cu grija si perseverenta face minuni.

Trebuie doar sa va inarmati cu perseverenta!

  1. trebuie sa va identificati durerea, sau locul plin de “toxine” sau “grasimi”(a se citi defecte si stocuri excedentare)
  2. stabiliti criteriile de a imparti aceste “toxine” sau “grasimi”pe 4 categorii. Un exemplu usor ar fi: cele cauzate de utilaje, de materii prime, metode de lucru si oameni.
  3. numarati zilnic timp de o luna de zile aceste defecte si asezati-le pe fiecare in categoria ei (UTILAJE, MATERII PRIME SI MATERIALE, OAMENI). Notati datele.
  4. dupa aceasta luna de masuratori,  concentrate-va asupra “cauzei” care a adunat cele mai multe defecte
  5. analizati “cauza” si puneti-va intrebari de tipul “de ce?” pana ajungeti la solutiile care vor rezolva cauza.
  6. nu lasati solutiile doar scrise pe hartie! Alegeti-o pe cea care este cel mai usor de aplicat si realizati un mic plan de implementare (obligatoriu sa contina dimensiuni precise: termene, costuri, responsabili, cantitati)
  7. dupa implementare numarati timp de o luna de zile defectele si identificati cauza principala. Este aceasi? Daca da, repetati procesul (inseamna ca nu ai gasit solutia corecta sau nu ai impartit corect pe cele patru criterii). Daca s-a micsorat numarul de defecte, inseamna ca ati actionat corect si va puteti concentra pe alta cauza. Daca nu, concentrativa asupra altei cauze cu numarul imediat inferior primei cauze! Reluati procesul!

Dupa o perioada de timp (cateva luni) veti constata efectele aplicarii acestui “leustean”! S-au redus numarul de defecte, deci timpii de reparatie, consumul de materiale si materii prime!

Aveti motive sa va bucurati pentru ca ati redus costurile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s