Stiati ca…primul calculator portabil a fost produs de IBM?

In ziua de astazi  laptop-urile sunt foarte cautate pentru utilitatea lor, pentru ca sunt portabile. Le poti lua la birou, la scoala, in masina, in excursia pe munte si asa mai departe. Banuiesc ca multi dintre voi aveti printre gadget-urile voastre si un laptop de care sunteti atasati. Si totusi, pana acum nu v-ati pus intrebarea cand si cine a produs primul laptop din lume? Mai exact? Cand a aparut el?
Primul calculator portabil a fost IBM 5100 Portable Computer  si a aparut in septembrie 1975. A fost evolutia unui prototip numit SCAMP (Special Computer APLMachine Portable), care a fost dezvoltat la IBM Palo Alto Scientific Center in 1973.
  IBM 5100 se baza pe un procesor de 16 biti, modul ce se numea PALM (Put All Logic in Microcode). Ecranul pe care acesta il avea era unul de 5″ care afisa 16 linii a cate 64 de caractere.
 Acesta a fost de marimea unui geamantan mic, cantarit aproximativ 25 kg, si putea fi transportat intr-o geanta de transport, prin urmare, denumirea de “portabil” .
In prezent, compania IBM vrea sa creeze primele computere inteligente, capabile sa desfasoare operatii intr-un numar comparabil cu cele indeplinite de creierul uman si sa invete in mod independent cum sa duca la bun sfarsit o sarcina fara ajutorul programelor de calculator.
La baza tehnologiei care sa faca posibil acest proiect ambitios se afla noile microchipuri IBM, a caror design este inspirat de chiar creierul omenesc si care au dimensiuni minuscule de doar cativa milimetri patrati. Spre deosebire de microchipurile obisnuite de calculator, cele de la IBM sunt si mai rapide si consuma si mai putin, binecunoscuta companie reusind astfel sa dea lovitura pe piata IT.

La testele la care au fost supuse, microchipurile IBM au demonstrat ca pot finaliza un joc de calculator sau identifica imagini grafice fara a face apel la alte programe ajutatoare, in acest mod dovedindu-se si faptul ca pot invata rapid cum sa rezolve noi sarcini dupa algoritmurile propuse de catre programatori.

Pe baza acestor microchipuri revolutionare, IBM spera sa poata construi in curand un computer de dimensiuni reduse, adica a 3-a sau a 4-a parte dintr-un calculator desktop obisnuit, pe care sa il supuna atentiei specialistilor odata ce va trece de faza obligatorie a testarilor. Noul calculator IBM va consuma initial pana in 1000 W insa si performantele sale vor fi mult superioare oricarui calculator existent la ora actuala pe piata.

Comparativ cu creierul uman, calculatorul IBM va putea sa intruneasca aproximativ 1/10 din posibilitatile reale oferite de creierul omului, adica foarte mult daca stai si te gandesti la numarul imens de neuroni pe care ii foloseste organul uman pentru a-si indeplini sarcinile sale de zi cu zi.

O sa mai treaca multi ani pana acest tip de computere vor ajunge sa treaca in zona lanturilor de productie dar, viitoru suna bine, nu-i asa!?
Advertisements

One thought on “Stiati ca…primul calculator portabil a fost produs de IBM?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s